SATSNING MOT KÖNSSTYMPNING
I MALI
Tillsammans med AASM arbetar Care for Mali för att avskaffa könsstympning. Enligt Unicef har ca 90 procent av kvinnorna mellan 15 och 49 år i Mali utsatts för könsstympning.
​
AASM undervisar idag sina blivande barnmorskor om hur de ska kunna hjälpa könsstympade kvinnor vid graviditet och födslar. Nu tar vi steg längre för att medverka till att stympningen upphör!
​
Under hösten börjar vi ett pilotprojekt i fyra byar i områdena Bancoumana och Siby (totalt ca 26 000 invånare) med samtal och informationsmöten. Förutom att beröra de medicinska konsekvenserna diskuteras även traditionella, sociala och religiösa perspektiv. Skolor, imamer, byarnas kvinnoorganisationer och även de familjer som traditionellt utför ingreppen involveras.
Könsstympning i Mali
Ingreppet utförs av ”traditionella utövare” med liten kniv eller rakblad utan bedövning eller i steril miljö. De medicinska komplikationerna är stora med smärta, infektioner, sterilitet och ökade risker vid födslar. Det finns även barn som förblöder efter ingreppen.
​
Könsstympning ses som en ”kvinnotradition” som kvinnor gör och för vidare. Ofta görs ingreppet innan flickorna fyllt 5 år. Det finns ingen specifik lag som förbjuder könsstympning, men enligt grundlagen har alla rätt till sitt liv, frihet, säkerhet och integritet. Ingen ska utsättas för omänsklig eller skadlig behandling. Trots detta utförs könsstympning. Det beror bl a på:
-
Felaktig tro att religionen kräver det.
-
Idén om att flickor kan bli lössläppta om det inte görs.
-
Okunskap om de hälsoproblem (och även dödsfall) som ingreppet resulterar i.
Var med och stöd oss
Pengar behövs till vår satsning, för transportmedel, löner, hyra av projektorer och högtalaranläggningar, ersättning till gynekologer, t-shirts med slogans osv.
Alla bidrag är viktiga!
​
Stort tack till stiftelsen ”Familjen Olofssons Stiftelse för Samhällsutveckling” för ett välkommet bidrag som gör att vi kan påbörja kampanjen.
Här från möte med religiösa kvinnliga företrädare i Bancoumana. Vår samarbetspartner AASM:s team i vitt.
FN MOT KÖNSSTYMPNING
FN:s globala mål för hållbar utveckling består av 17 mål, omnämnda i Agenda 2030.
Mål nr 5 är jämställdhet, att ”uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt”. Under punkt 5.3 står det:
”avskaffa alla skadliga sedvänjor såsom barnäktenskap, tidiga äktenskap och tvångsäktenskap samt kvinnlig könsstympning”.
​
Att avskaffa könsstympningen är alltså ett viktigt mål för att få ett jämställt samhälle.